owoce i mięso cz. 2

Kurczak i suszone śliwki. Dużo śliwek :). Również ze stałego repertuaru.

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • po 1/2 łyżeczki cynamonu, kolendry i imbiru
  • 3 piersi z kurczaka pokrojone na kostki/paski
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200g suszonych śliwek (najlepiej kalifornijskich)
  • 280 ml bulionu z kury

Na oliwie podsmażamy cebulę (ok. 5 min), dodajemy czosnek (smażymy dalej ok. 1 min), dodajemy przyprawy i smażymy mieszając jeszcze przez chwilę. W między czasie podsmażamy mięso (np. na osobnej patelni) a następnie wrzucamy je do cebuli i przypraw. Dodajemy bulion i przecier pomidorowy. Gotujemy 15-20 minut a na ostatnie 5 minut dodajemy śliwki (ja je dodaje od razu bo lubię jak nasiąkną i się rozwalają). Podajemy z ryżem, kuskusem, czym tam chcecie. Takie dobre, że można i bez niczego zażerać:)

Przepis znów pochodzi z Good Food: 101 Low-Fat Feasts, BBC Books

2 thoughts on “owoce i mięso cz. 2

  1. Kurczak i śliwki – idealne połączenie – Tomek zajadał aż mu się uszy trzęsły 🙂 Również z kaszą jaglaną nieźle się komponował

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *