ryba i marchewka

Takie zimowe danie, marchew, pietruszka, seler, cebula. I ryba, bo w końcu w Szwecji jesteśmy. Ryba po grecku 😉

  • 6-8 marchewek
  • 2 pietruszki
  • 1 mały/średni seler
  • 3 cebule
  • filety z ryby
  • sól, pieprz, ziele angielski, liście laurowe

Marchew, pietruszki i selera obieramy i trzemy na tarce (“grube oczka”) i podsmażamy parę minut w garnku. Potem podlewamy wodą (ok. 1/3 szklanki) i dusimy pod przykryciem. Cebule podsmażamy na złoto na maśle i dodajemy do reszty warzyw. Dodajemy kilka kulek pieprzu i ziela angielskiego i 2 listki laurowe. Solimy. Dusimy (i ewentualnie podlewamy wodą), aż warzywa zmiękną. Rybę solimy i pieprzymy, smażymy lub pieczemy. Podajemy razem z papą warzywną 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *