krem cytrynowy

Specjalnie dla mojej mamy :). Według tego przepisu (dzięki Kasia za przypomnienie, że go uwielbiamy!).

  • sok z 4-5 cytryn
  • ok. pół szklanki cukru pudru (lub trochę więcej, do smaku)
  • 3 rozbełtane jajka
  • 5 łyżek masła

Wszystko mieszamy i gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje i będzie bulgotać. Ważne jest to by go ciągle mieszać! Potem przecieramy go przez drobne sitko do słoika/miseczki i trzymamy w lodówce 🙂

krem w słoiku po wiśniach mamy ;)

krem w słoiku po wiśniach mamy

One thought on “krem cytrynowy

  1. Proszę bardzo – polecam się 🙂
    Mi się nie chce przecierać kremu później, więc po prostu wcześniej – przed dolaniem do całości – przecedzam przez sitko sam sok z cytryn. Wg mnie tak jest prościej…
    Ps. Tęsknimy… 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *