chleb pszenny i buraki z orzechami

Chleb pszenny na mleku

Jeden z naszych ulubionych. Chleb, który zawsze wyrasta. Idealny na pieczenie po pracy, kiedy nie ma czasu na długie czekanie aż “ciasto podwoi swoją objętość”. Na podstawie tego przepisu.

  • szklanka dokarmionego 10-12 godzin wcześniej zakwasu żytniego
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 szklanki mąki

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. I odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1.5 – 2 godziny (ja zazwyczaj przykrywam ściereczką i wstawiam do piekarnika z zapaloną lampką). Kiedy ciasto wyrośnie zamieszać je i przełożyć do foremki wyłożonej papierem lub garnka żeliwnego. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut. Można posmarować oliwą lub jajkiem i posypać mąką lub makiem. Piec 10 minut w 240 stopniach, a następnie 20-30 minut w 190.

 

Sałatka z buraków, orzechów włoskich i rodzynek

Mama mnie nauczyła:) Jest po prostu pycha!

  • pół kilo ugotowanych buraków startych na grubej tarce
  • garść sparzonych rodzynek
  • garść posiekanych drobno orzechów włoskich
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany

Wszystko wymieszać i zajadać 🙂

3 thoughts on “chleb pszenny i buraki z orzechami

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *