ciasteczka maślane z lawendą

mniammmmmmm… z lawendą od Moni ;D

  • 175 g masła
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka mleka
  • 250 g mąki
  • dwie łyżeczki suszonych kwiatków lawendy

Masło ucieramy z cukrami, solą i mlekiem. Dodajemy mąkę i lawendę. Wyrabiamy i formujemy wałek o średnicy ok.  4-5 cm, zawijamy w folię aluminiową i wsadzamy do zamrażalnika na minimum 30 minut. Po zmrożeniu wyjmujemy i kroimy na kawałki o grubości ok. 1 cm. Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 10-12 minut w 200 stopniach. Uwaga: ciastka będą bardzo miękkie po wyjęciu z piekarnika, ale nie trzeba się tym przejmować. Takie mają być! Jak wystygną będą konsystencji stałej:) Nie należy ich dopiekać bo się spalą – sama sprawdzałam!

Na podstawie tego przepisu.

One thought on “ciasteczka maślane z lawendą

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *