zupy

zupy są ekstra 🙂

barszcz

  • 3 udka z kurczaka
  • 6  buraczków pokrojonych w paseczki
  • 1 marchew przekrojona na pół
  • 1cebula pokrojona na ćwiartki
  • 1 pietruszka przekrojona na pół
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • 200 g śmietany
  •  soku z 1/2 cytryny

Kurczaka opłukać, zalać 3 litrami wody, zagotować, zszumować i posolić. Gotować ok 40 minut pod przykryciem. Następnie dodać cebulę, pietruszkę, marchewkę i buraki. Dodać ziele angielskie i listki laurowe. Popieprzyć. Gotować na bardzo małym ogniu ok. 40 minut aż buraki będą miękkie. Wyjąć kurczaka, cebulę i pietruszkę. Wlać zahartowaną śmietanę. Posolić i ewentualnie doprawić sokiem z cytryny. Można jeść np. z ugotowanym jajkiem 🙂

Na podstawie tego przepisu. A inna super zupa z tej samej strony to zupa z kalafiorem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *