tarta cytrynowa

Spód:

  • 250g mąki pszennej
  • 30g cukru pudru
  • 125g masła
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wody

Wymieszać mąkę, cukier i pokrojone na kawałki masło. Wyrobić aż postanie coś w rodzaju okruszków chleba. Dodać żółtko i wodę i wyrobić na gładkie ciasto. Rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty (ja wykładam formę papierem do pieczenia). Nakłuć widelcem. Podpiec 15 min w 200 stopniach.

Żółte:

  • skórka i sok z czterech dużych cytryn
  • 90g mąki kukurydzianej
  • 600ml wody
  • 4 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 175g cukru pudru

Wymieszać skórkę i sok z cytryn z mąką kukurydzianą. Wodę zagotować a następnie dodać cytryny z mąką. Podgrzać na małym ogniu aż mikstura trochę zgęstnieje i zacznie bulgotać (mieszać!). Odstawić do przestygnięcia a następnie dodać żółtka, jajko i cukier. Znów zagotować (mieszać!). Jeżeli w czasie gotowania powstaną grudki można przelać miksturę przez sitko. Wylać masę na podpieczony spód. Masa jest dość płynna… myślałam, że się w ogóle nie zetnie ale chyba nie ma się czym przejmować bo wyszło 🙂

Białe:

  • 4 białka
  • 250g cukru

Białka ubić z cukrem na dość sztywną pianę i wylać na wierzch tarty.

Piec 45 minut w 200 stopniach.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *