alfajores

Wspomnienie argentyńskie 🙂

  • 1 3/4 kubka mąki pszennej
  • 1/2 kubka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 kubka masła (ok 100g)
  • 1/2 kubka cukru pudru
  • 1/4 kubka cukru
  • 2 żółtka
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • puszka mleka skondensowanego

Masa kajmakowa:

Puszkę mleka gotować w wodzie przez około 3 godziny. Wyjąć z wody i ostudzić.

Ciastka:

Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Masło zmiksować z cukrami i żółtkami a następnie dodać do mąki. Wyrobić ciasto, rozwałkować na grubość około 0.5 cm i wyciąć szklanką okrągłe ciasteczka. Rozłożyć ciastka na papierze do pieczenia i piec w ok 15 minut w 180 C. Ostudzić.

Ciastka sklejać masą kajmakową po dwa. Można posmarować kajmakiem brzegi i obtoczyć w wiórkach kokosowych 🙂 Ciastka są zdecydowanie lepsze następnego dnia.

Na podstawie tego przepisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *