chleb dyniowy

Chleb eksperymentalny 🙂 Pycha.

Wieczorem:

  • 1/4 kubka mąki żytniej
  • 1/4 kubka mąki pełnoziarnistej
  • 1/4 kubka mąki orkiszowej
  • 3 łyżki zakwasu żytniego
  • 1/3 kubka wody

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na noc (w misce przykrytej ścierką).

Rano:

  • 1/4 kubka otrębów pszennych
  • 1/4 kubka wody

Wymieszać i odstawić na parę minut.

  • 2 kubki mąki żytniej
  • 3/4 maki pełnoziarnistej
  • 1/2 mąki orkiszowej
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych (opcjonalnie)
  • 3/4 kubka wody
  • jedna upieczona w piekarniku dynia, rozgnieciona (Butternut squash, przekrawamy na pół spryskujemy oliwą i pieczemy w 200C przez ok 2h)

Składniki wymieszane wieczorem łączymy z namoczonymi otrębami i całą resztą składników 🙂 Wyrabiamy ciasto na stolnicy, podsypując mąką. Wsadzamy do miski spryskanej oliwą . Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części i formujemy dwa bochenki. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.  Pieczemy ok 45 minut w 210C.

Na podstawie tego przepisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *