Kurczak w cytrynowej glazurze

Minimum pracy maksimum efektu 🙂 Pycha!!!!!!!

  • 2 – 4 filetów z kurczaka (w zależności ile osób chcemy nakarmić ;-))
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy (ja daję ostrą)
  • 2 łyżeczki pieprzu
  • ziemniaki

Piersi z kurczaka nacinamy. Z miodu, cytryny, czosnku, musztardy i pieprzu robimy marynatę i wkładamy do niej kurczaka na min. 30 min (najlepiej na noc).  Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki i kurczaka układamy na blasze do pieczenia i wszystko polewamy marynatą (można  jej zrobić więcej niż w oryginalnym przepisie, wtedy będziemy mieć więcej sosu :)). Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i zapiekamy 30-60 minut aż ziemniaki będą miękkie a mięso upieczone.

Przepis pochodzi z GoodFood: 101 Low-Fat Feasts BBC Books

 

One thought on “Kurczak w cytrynowej glazurze

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *