owoce i mięso cz.3

Ach..

Kurczak faszerowany z żurawiną

  • 4 piersi z kurczaka
  • ok 100 – 200g ryżu
  • 10 łyżek zarumienionego na patelni słonecznika
  • 150g suszonej żurawiny
  • kostka sera feta
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 6 łyżeczek mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu

Piersi kurczaka naciąć nożem tworząc dość duże kieszenie. Ryż ugotować a następnie wymieszać z papryką, kardamonem, cynamonem. Dodać słonecznik, żurawinę i pokrojony ser. Wymieszać. Dodać ze 2 łyżki oliwy i doprawić solą i pieprzem. Kurczaka nadziać farszem, posolić i posmarować z wierzch oliwą wymieszaną z papryką. Piec pod folią aluminiową ok 40 min w 220C (na ostatnie 10 minut zdjąć folię). Resztę farszu podgrzać w naczyniu żaroodpornym i podawać osobno lub do kurczaka 🙂

Na podstawie tego przepisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *