chleb ze słonecznikiem

na dwa bochenki 🙂

Zaczyn:

  • 200g mąki żytniej
  • 160g wody
  • 1-2 łyżki zakwasu

Wymieszać i odstawić na ok 10 godzin.

  • ok 200g otrębów
  • 170g wody

Wymieszać i odstawić na ok 10 godzin.

Po 10 godzinach zaczyn i otręby połączyć z:

  • 630g pszennej mąki
  • 100-150g uprażonych nasion słonecznika
  • 470g wody
  • 20g soli
  • 15g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant
  • 15g miodu

Wymieszać i odstawić do wyrastania na ok. 2h. Następnie podzielić ciasto na dwie części i wlać do garnków żeliwnych. Odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Posypać dynia lub słonecznikiem. Piec przez 15 minut w 250 stopniach a następnie 30 minut w 230.

Na podstawie tego przepisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *