garnek z loppis i chleb z orzechami

Loppis to szwedzki pchli targ. I właśnie tam, za grosze, kupiłam mój nowy 60letni garnek żeliwny. 5 litrów szczęścia!

A oto pierwszy (bardzo duży) chleb z mojego nowego garnka:

  • szklanka dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu żytniego
  • 800g mąki pszennej
  • 100g zmielonych (na grubo) orzechów włoskich
  • łyżeczka soli
  • łyżka suszonych drożdży
  • 2 łyżki miodu

Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do wyrastania na ok. 1 godzinę. Wymieszać ponownie i przełożyć do garnka (ja wykładam garnek papierem do pieczenia) i znów odstawić na 1-2 godziny. Garnek przykryć przykrywką i  wstawić do zimnego piekarnika. Temperaturę nastawić na 230 stopni. Po pół godzinie zmniejszyć temperaturę do 210 i zdjąć przykrywkę. Dopiekać 30-40 minut. Chleb zachowuje świeżość ok. tygodnia 🙂

2 thoughts on “garnek z loppis i chleb z orzechami

  1. Kry, nie kupiłabyś mi takiego garnka, jeżeli jeszcze kiedyś znowu taki znajdziesz za grosze? Bo tu są strasznie drogie… Nie śpieszy mi się…
    Pliss 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *