nowa kuchnia, nowy chleb

Nowe, choć tymczasowe, mieszkanie, nowy garnek, nowy piekarnik, nowy chleb.

Zaczyn:

  • dwie łyżki zakwasu żytniego
  • 360 gram mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 300 ml wody

Wymieszać i odstawić na ok. 10 godzin. Powstaje z tego raczej papa niż płynny zaczyn, do którego jestem przyzwyczajona, ale i tak dobrze rośnie 🙂

Następnie dodać:

  • 500 gram mąki pszennej
  • 400 ml wody
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru

Wymieszać i odstawić do wyrastania na ok. 2 godziny. Wymieszać. Przelać do garnka żeliwnego i odstawić na kolejną godzinę. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić temperaturę na 230 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać do pół godziny 🙂

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *