chłodnik

Z pozdrowieniami dla Joanny M. Joanno uwielbiamy Twój chłodnik!

  • ok. 1 kilograma buraków (plus ewentualnie liście)
  • 3 ogórki szklarniowe
  • młoda cebulka zielona
  • 2 litry kefiru (lub maślanki)
  • sól, pieprz
  • jajka na twardo

Buraki ugotować i zetrzeć na grubej tarce. Cebulkę i ogórki pokroić. Liście buraków (ilość wedle uznania) pokroić. Wszystko wymieszać i zalać kefirem. Wstawić do lodówki na ok. w godziny. Podawać z jajkiem na twardo.

Przepis jest bardzo elastyczny 🙂 Można dać więcej/ mniej buraków, ogórków, cebuli czy botwiny. Zrobić chłodnik gęsty lub nie (więcej/mniej kefiru). Można też jajka pokroić i i wymieszać z całą resztą składników. Wszystko można 🙂

2 thoughts on “chłodnik

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *