sałatka z burakami i szparagami

Leniwa sobota i sałatka ze szparagami i młodymi burakami…

  • 2 wiązki szparagów
  • kiść młodych buraków
  • mieszanka sałaty, młodego szpinaku, rukoli, roszponki (wedle uznania)
  • ser kozi lub mozzarella lub feta
  • sos: 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 2 łyżki malinowego octu balsamicznego, 2 łyżki soku z cytryny

Szparagi obrać, pokroić na 2-3 centymetrowe kawałki, odciąć główki. Ugotować w osolonej wodzie (ok. 5 minut). Główki też ugotować ale krócej (ok. 2 minut). Odcedzić. Buraki zawinąć w folię aluminiową i piec w 180C w piekarniku przez godzinę. Ostudzić i pokroić. Szparagi i buraki wymieszać z sałatami. Zalać sosem. Posypać wybranym serem. Pycha! Na podstawie tego przepisu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *