czas na borówki

40 minut w lesie i wielki słój borówek 🙂 Lubimy Szwecję ;D

Ciasto z borówkami

  • 4 łyżki masła (stopione)
  • 1/3 kubka plus 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 1/2 – 2 kubki borówek
  • 3/4 kubka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jajo
  • 1/4 mleka

Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować dwoma łyżkami stopionego masła, posypać  3 łyżkami cukru i połową borówek. Składniki suche połączyć w jednej misce. Mokre w drugiej. Potem połączyć suche i mokre. Połowę ciasta wyłożyć na borówki. Wysypać drugą połowę borówek i znów przykryć ciastem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec 40 minut. Tak było w oryginalnym przepisie, ale mi nie udało się podzielić ciasta na pół i musiałam dorobić drugie tyle 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *