tarta z porami i cukinią

  • ciasto francuskie (na dużą blachę)
  • 4 pory
  • 1-2 cukinie
  • 300 ml śmietany
  • 3 łyżki mąki
  • ser feta kozio-owczy
  • ser cheddar do tarcia
  • 2 papryczki chili

Ciasto francuskie rozwałkować na papierze do pieczenia. Przykryć drugim papierem i inną blachą (szczegółowe instrukcje oraz przepis tutaj). Piec 20 minut w 200 C. Zdjąć górną blachę i piec jeszcze 5 minut. Pory pokroić i dusić na maśle, podlewając wodą aż będą miękkie. Cukinie pokroić i grillować na patelni. Posolić i popieprzyć. Śmietanę wymieszać z mąką. Podpieczoną tartę posmarować śmietaną, na nią położyć pory i cukinie. Posypać pokrojonymi papryczkami chili i pokruszyć fetą oraz tartym serem cheddar. Piec ok 15 minut w 180 stopniach. Pycha!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *