chleb, koszyk, garnek

Misja: duże dziury i chrupiąca popękana skórka 🙂

Plan: ciasto chlebowe wyrasta w koszyku a piecze się w wrzucone do gorącego garnka żeliwnego (20-30 minut pod przykrywką, 15-20 minut bez przykrywki, w zależności od wielkości bochenka) 🙂

  • 400g maki pszennej
  • 300g maki żytniej (może być pół na pół grubo i drobno mielona)
  • 450ml wody
  • łyżka soli
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki zakwasu
  • 5g świeżych drożdży

Wymieszać i zostawić na ok. 10-14 godzin w temperaturze pokojowej. Następnie zamieszać, wyłożyć na omączony blat, uformować płaski placek i złożyć na cztery (tak jak na tym filmie) i złączeniem w dół umieścić w koszyku wysypanym mąką. Jak wyrośnie wrzucić do gorącego garnka (nagrzanego w piecu w temperaturze 220 C) złączeniem do góry. Piec pod przykrywką 30 minut. Zdjąć przykrywkę i dopiec ok 20 minut.

Na podstawie tego przepisu.

 

 

2 thoughts on “chleb, koszyk, garnek

  1. Krysia! Nawet nie wiesz jak sie zloscilam przy robieniu tego chleba… bo obiecalam sobie, ze chyba pierwszy raz w zyciu bede sie stosowala DOKLADNIE do przepisu kulinarnego! 😉 I czego nie wymyslalam! Ze to na pewno za duzo maki na jeden bochenek, ze za duzo soli, za malo wody..na wszystko sie zloscilam, ale przepis dokladnie wypelnilam 😉 I wiesz co? CHLEB JEST NIESAMOWITY! Skorka brazowa, chrupiaca, spekana, chleb naturalnie wcale nie za slony i po prostu pyszny! Wielkie dzieki za przepis 🙂 Warto sie bylo do niego stosowac!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *