cannelloni z Sarą Tavares w tle

Pada. Sara Tavares śpiewa.

Cannelloni ze szpinakiem, ricottą i anchovies

  • ok.800g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
  • 400g ricotty
  • parę łyżek tartego parmezanu
  • jedna kulka mozzarelli
  • 500ml śmietany
  • parę ząbków czosnku
  • 800g pomidorów z puszki
  • parę anchovies
  • sól, pieprz, bazylia
  • łyżka ostrego sosu paprykowego, gałka muszkatołowa
  • 1 opakowanie cannelloni

Szpinak rozmrozić na patelni. Dodać czosnek, sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Ostudzić. Dodać ricottę i dwie kopiate łyżki parmezanu. Wymieszać. W rondelku zagotować pomidory. Dodać trochę wody. Doprawić solą, pieprzem, bazylią i pastą paprykową. Śmietanę wymieszać z dwiema łyżkami parmezanu i drobno posiekanym anchovies. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Do dużego naczynia żaroodpornego wylać sos pomidorowy. Cannelloni wypełnić szpinakiem i ułożyć na sosie. Polać śmietaną i posypać mozzarellą i parmezanem. Piec w 180 C ok 20 minut.

Na podstawie Jamie Oliver “Jamie’s Dinners”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *