owoce i mięso cz. 1

Jedno z moich ulubionych połączeń. Tu wołowina i morele. Danie ze stałego repertuaru 🙂

Składniki:

  • 400 g chudej wołowiny, pokrojonej w kostkę
  • 2 cebule, posiekane
  • 4 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g pomidorów suszonych (ja daje zazwyczaj cały słoik ok 200 g :))
  • 400  g pomidorów (z kartonika)

Wołowinę lekko przysmażamy na patelni i odstawiamy na bok. Cebule i czosnek smażymy na małym ogniu przez ok. 4 minuty. Dokładamy mięso a następnie, morele, pomidory i suszone pomidory i zalewamy 600 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 1 godziny, mieszając od czasu do czasu, aż mięso będzie kruche a morele miękkie. Podawać z ryżem lub ziemiankami :).

Przepis pochodzi z książki: Good Food: 101 Low-Fat Feasts, BBC Books

3 thoughts on “owoce i mięso cz. 1

  1. Kry, to na te morele umawialiśmy się w górach? Luk musi być cudownie rozpuszczony, jak mu tak gotujesz 🙂 fajosko! lowe, lowe!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *